nuffnang

Followers

tulis nama blog korang.. nanti i follow ok....

Tuesday, July 30, 2013

Bila peniaga menipu di bulan posa..

Hi readers..

Tinggal beberapa hari je lagi nk sambut raya... mesti korang excited kan... well aku biasa je.. coz selama ni pun aku x sambut sgt... tambah plak tahun ni mak x sihat n aku plak kena siapkan tesis master aku...

Ni nak citer pasal bulan posa... selalunya aku cuma ke pasar ramadhan kat bandar perda tempat aku tu... this time ramai gak muka peniaga baru... baru2 ni aku teringin sangat nak makan ais kacang... so singgah laa kat satu gerai ni... nampak mcm menarik...

Aku pun order laa satu bungkus... masa kakak tu tgh bungkus aku tgk kacang tanah macam x masak plak tu ada some part of it hangit... tp aku malas la plak nk cancel order... kang bertekak ngan si kakak tu plak...

Masa buka puasa... aku makan nasi kerabu n nk rasa laa ais kacang tu... punya laa terkejut... coz masa aku sedut ais kacang tu rasa pahit... pelik laa x kan ais kacang kan suppose to be manis...

Mula2 ingatkan sebab aku makan nasi kerabu sebab tu rasa pahit... so lepas makan nasi.. aku try lg sedut ais kacang tu... Masya Allah lagi pahit... pahit yg terul gila... sampaikan jagung pn rasa pahit...

Alu bgtau mak... mak kata maybe org yg meniaga ni pakai pewarna terlalu banyak utk sirap merah and maybe pewarna tu dh expired...

Sungguh aku terkejut... coz aku ingatkan ni bulan posa... dh tu depa meniaga plak kat kawasan masjid.. kalau ye pun nk buat duit... kenapa buat mcm ni? Kan ni bulan mulia penuh rahmat....

Ok masa mula2 aku ingatkan maybe si peniaga ni tersilap kut hari tu.. so aku post pasai ni kat dlm group jalan 2 cari makan penang...  rupanya ada jugak org lain terkena... means dr awal lg peniaga tu buat sirap gula pahit...

Errmm geram betul... tu pun kawan aku byk terkena bila terbeli lauk pauk yang basi... adoiiiyaaii patutnya masa bulan ramadhan ni laa bleh dpt pahala... bila jual brg makan yg elok... bleh dpt rezeki n pahala sebab sediakan makanan utk org berpuasa biarpun dibayar... tp kalau mcm ni.. adoii mmg sorry laa aku nk beli kat ko lg...

2 comments:

  1. Ini perkara yg memang biasa terjadi dik. Akak dah lama berenti pi pasar Ramadhan atas sebab2 yg macam ni la. Sakit hati & sakit badan jugak bila terkena keracunan makanan.

    ReplyDelete
  2. Sedihlah kalau jadi lagu tu. Akak tahun ni alhamdulillah diberi kesihatan baik dan dapat masak hampir tiap hari. Jarang sangat2 pi bazar ramadhan. Kalau pi pun beli kat gerai yang biasa dibeli.

    ReplyDelete

Cheeky Quotes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...