nuffnang

Followers

tulis nama blog korang.. nanti i follow ok....

Saturday, August 20, 2011

makan macam hantu...

bulan ni tengah rancak ngan "hungry ghost festival".. rata2 tempat ada bendera hantu... tau apa tu?? tu adalah salah satu upacara kaum cina... depa akan menjamu roh2 (hantu2) terutamanya yg dok suka dok kat kepala simpang... agaknya sebab tu kot orang2 tua dulu tak bagi dok lepak kat kepala simpang sebab nanti lepak dok sama ngan hantu...

ok tu pasal hungry ghost untuk orang cina.. laa ni aku nak bercerita skit pasal hungry ghost versi melayu plak... (eh eh kan bulan posa ni.. mana ada hantu)

ok apa yg aku nak tulis kat sini tentang pe'el orang kita bila berbuka puasa...

sana-sini aku asyik dengar orang bercerita --->

  1. ermm nak makan apa laa berbuka karang?
  2. kat mana pasar ramadhan yang paling best?
  3. malam ni ada moreh apa kat masjid?
  4. bestnya menu2 kat hotel ni... buffet baru rm50 plak tu ada 30 jenis lauk-pauk...
ok laa yg no.1 tu aku tak kisah sangat.. ye laa kena pikir juga nak makan apa... kesian jugak kat si perut.... tapi kalau dah dari pukul 9 pagi dah pikir menu berbuka... plak tu sepanjang hari asyik teringat nak makan itu ini... adoiyaiii... bak kata nabil.. lu pikir laa sendiri

yg no.2 ni plak.. ermm aku pun tak paham.. sampai kena compare pasar ramadhan mana yg best... sampaikan bleh jadi topik kat radio plak.. aku rasa DJ hilang idea dah kut nak borak pasal apa.. so pilih laa tajuk pasar ramadhan... chehh pasar ramadhan kat kl mana bleh compare ngan yg kat penang... ermmm ramai yg komplen harga kat pasar ramadhan dah mahal.. aduh cik abang and cik kak yg berniaga kat pasar ramadhan tu.. cuba laa berniaga ngan ikhlas.. tau tak kalau sediakan makanan untuk orang berpuasa.. besar pahala tau.. tapi kalau dh menipu plak tu jual ngan mahal.. ermm berganda dosa tu... plak tu ditambah dengan maki + geram si pembeli... tapi ramai gak yg beli sampai tak menang tangan nak menjinjit (tu aku tak nak komen)... aku ngan mak nekad tak nak pergi pasar ramadhan tahun ni... mak masak sendiri.. lagipun dia tak suka makanan luar... dia kata depa masak masin or manis sangat... aku pn dh terikut cara mak makan tawar... cuma tang part kuih tu... aku beli laa skit kat simpang dekat rumah... (erkk hopefully hungry ghost tak bertenggek kat situ.. hhehhee)

yg no.3 ni plak lagi aku heran... kata pi surau n masjid buat terawih... tapi kepala otak dok asyik pikir pasal moreh.. siap bleh pilih hari plak nak pi buat terawih... contoh hari jumaat ada moreh nasi tomato.. so ada semangat nak pi terawih... cehh ada kaa patut?? jangannn.. tak baik lagu tu(haa tu dia keluaq dah ayat penang) pi terawih mesti pasang niat elok.. pi pasal nak tambah pahala di bulan posa... kalau dah pikiaq pasal moreh je... tak ikhlas dah tu... 

yg bab buffet ni... memang aku tak setuju sungguh... aku heran macam mana orang boleh dok "gila" nak pi makan buffet buka puasa kat hotel... memang laa lauk dia best2.. ada rendang, nasi beriani, kambing panggang, kari kepala ikan, sate and so on dan harga memang laa murah sebab rm50 untuk 30 or 40 item dalam menu... tapi cuba pikir secara rasional n logik... walaupun hotel offer 30 item dalam menu.. takkan laa kita bleh sumbat semua tu serentak... perut kan besar penumbuk je... ni asak sampai penuh.. dah laa perut kita rest masa siang sebab puasa.. tetiba je time berbuka terus asak makan macam2.. kesian perut... buka puasa bagi aku cukup laa ada kuih, nasi, 2 or 3 jenis lauk dan air.. tu pun kekadang makan sampai rasa mengah (penat tahap terkelepek).... bleh rasa sengkak bila perut penuh... sebab tu mak aku tak suka konsep buffet masa bulan posa ni.. dia cakap sebenarnya lebih ramai yg membazir... ye laa masa ambik makanan isi penuh pinggan.. last2 tak habis gak... mak kata kalau masa bukan bulan puasa dia tak kisah pi buffet.. sebab memang ada banyak masa nak makan... 

so kalau kita relate balik dengan cerita hungry ghost festival.. tak ke sama je macam hungry ghost?? kalau hungry ghost asyik dok jamu dengan makanan.. yg kita ni plak asyik dok sibuk pikiaq pasal makan... dah lebih kurang adik beradik hungry ghost dah... tapi aku rasa hungry ghost pun "surrender" kalau tengok pe'el kita masa berbuka.. meja penuh makanan... nasi + 7 jenis lauk + 4 jenis kuih + 2 jenis air.. tu belum si hungry ghost pi jengah kat buffet hotel.. aku rasa lagi terkejut geng hungry ghost ni.. hehehe

ok laa apa yang aku membebel bercerita kat atas ada laa skit je komen dari aku.. maaf laa ye kalau korang tak setuju dengan apa yg aku tulis kat sini... aku pun bukan laa perfect sangat.. tapi ni juga panduan dan nasihat untuk diri aku sendiri... kalau korang ada terasa or tak suka dengan entry ni.. aku minta maaf siap2... so aku nak pesan.. jangan laa jadi macam hungry ghost.. asyik pikir pasal makan je... bukannya bulan lain kita tak dapat makan... lagipun bulan ramadhan yg berkat ni laa masa untuk kita buat extra amal ibadat, extra sedekah, simpati kat orang yg susah (yang tak cukup makan) dan bulan untuk kita kawal hawa nafsu kita... 

p/s: nasib laa hungry ghost festival tengah rancak masa bulan puasa... kalau tak, mesti aku tak bleh keluar pi kedai mamak nak bersahur :P hehehe


3 comments:

  1. Jujur kakak tau. Puasa kakak tak makan luar. Tapi kakak pembeli utama bazar sebab kakak cuti masak. Tapi kakak beli dua sayur + 1 ikan/daging/ayam tak ada lebih punya sebab takut tak habis.... Kuih jarang beli anak-anak kureeeennng suka makan kuih. Air menang macacm-macam warna tak boleh lari sebab setiap satu anak satu warna. Hahaha....

    ReplyDelete
  2. Bezanya hungry ghost festival ni dengan orang berpuasa ialah ghost di festival ni memerlukan darah ayam sekali ketika memberi mereka makan.

    Sedangkan orang berpuasa tak makan darahkan. Tak aperlah kalau makanan yang sedap2 membahagiakan dia kerana penat berpuasa, biarkanlah.

    Selera seseorang tak serupa.

    ReplyDelete
  3. hi kakzaie dan kak kunang2 (maaf fadz terlupa nama)...

    tujuan fadz tulis entry ni bukan nak perli orang.. tapi cuma nak tegur je pasal pe'el orang yg asyik sibuk ngan makanan... sebab yg membeli kat pasar ramadhan tu beli sampai berlebihan... tu yg tak patut... setakat beli sikit lauk n kuih.. tak jadi hal.. lagipun kalau tak de pembeli.. kesian laa plak pada si penjual... macam fadz tak pergi pasar ramadhan sebabnya fadz takut nanti habis borong semua... ye laa rata2 penjual kat pasar ramadhan tu fadz kenal.. sesetengah plak fadz rasa kesian tengok tak de siapa yg beli... tapi bila bawa balik.. tak termakan semuanya... yeah memang selera seseorang tu berbeza.. cuma jangan laa kita biar nafus kita menjadi macam hungry ghost.. tu maksud fadz...

    maaf laa kalau entry ni menyinggung perasaan pembaca.. cuma ni teguran ikhlas je...

    ReplyDelete

Cheeky Quotes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...