nuffnang

Followers

tulis nama blog korang.. nanti i follow ok....

Tuesday, August 23, 2011

legaaaaa skit....

hi everyone... thank you so much sebab mendoakan kesihatan fadz...

hari ni dah ok skit rasanya.... semalam tak bleh tahan sangat dengan suhu badan panas melampau + tekak perit + gelema yg makin pekat macam gam ---> maka kesudahannya fadz pergi cari ubat lain.. dah agak ubat klinik tu tak mujarab... ye laa takat bagi paracetamol (cap uphamol) + antibiotik (biasa punya) + benadryl (ubat rasa payau)... memang tak mujarab laa.. pasal badan fadz ni dah tak boleh terima ubat biasa... hampeh btul bayar mahal... klinik yg selalu fadz pi tak buka plak dah.. dia tutup hari ahad.. so no choice...

semalam masa online member kerja nurse rekomen augmentin.. bodoh btul aku.. terlupa ada member kerja nurse... patut tanya laa... well dengan tak buang masa.. terus redah farmasi cari ubat.. tapi sayang farmasi tu plak dah skit je stok augmentin... nasib baik teringat ada mucinex... so dapat beli augmentin dalam 6 biji + mucinex pun 6 biji gak... balik rumah try cari traditional remedies... so jumpa resepi untuk buang kahak dan bagi lega batuk....

caranya ambik air panas (1 mug) + madu (dalam 2 camca) + kulit kayu manis (panjang ibu jari) + jintan hitam (dalam 2 sudu teh)... air tu mau jenis panas menggelegak... lepas tu biar dia seduh kejap... kira agak suam terus minum...

madu untuk panaskan badan.. biar kasi keluar peluh... yg kulit kayu manis +jintan hitam nak membantu mengeluarkan kahak...

so semalam stop makan ubat klinik tu.. kecuali ubat antibiotik.. pasal once dah makan antibiotik kena habiskan... lagipun ubat klinik tak baik mix ngan ubat lain....so minum air ubat + mucinex + augmentin + antibiotik

fuhhh semalam tak bleh tidur terus.. panas gila jadinya... berpeluh2... pasang 2 bijik kipas pun berpeluh.. tapi peluh tu bagus sebab tu tanda toxin keluar dari badan kita... peluh yg tersimpan dalam badan akan menyebabkan badan kita mudah jatuh sakit (macam aku laa).. so semalam merasa laa bersauna sampai 4 pagi... huhuuhu ni pun aku rasa ada lagi effect panas...

so hasilnya dari semalam sampai hari ni... "berkandaq" gelema + kahak yg keluar dari tekak aku... (berkandaq = banyak).. rasa lega skit.. at least dah boleh bercakap... selsema pun dah stop.... cuma tekak perit sebab bila batuk je berkandaq gelema yg keluaq... pagi tadi plak sampai keluaq gelema ngan darah... tu maknanya dalam badan aku ni dah panas sangat....

well hari ni kena ponteng puasa lagi pasal nak habiskan ubat... n lega aku dah sembuh skit... semput still ada.. tapi dah boleh aktif balik... alhamdullilah tuhan izinkan aku sembuh lagi.. berkat doa bloggers kesayangan aku ni jugak... thanks ye semua...

so apa lagi kena laa start buat kerja rumah.. aiyooo raya tinggal seminggu je lagi... satu apa pun tak siap lagi... aku kena pulun buat semua kerja rumah.. hari tu dah janji ngan mak nak siapkan.. sebab masa exam mmg aku tak sentuh langsung kerja rumah konon nak concentrate study... haaa laa ni merasa nak kena buat semua sendiri.. nak buat macam mana yg ada pun aku ngan mak je...bab masak mmg aku serah kat mak.... nasib baik tahun ni aku tak rancang nak cat rumah.. sorry laa rumah hang kena beraya ngan warna lama.... langsir pun lama (legaaaa...) tapi bab mengelap + mengemop + sapu sawang + vacuum + cuci sarung kusyen n sofa... owhhh aku kena settle secepat mungkin hopefully dalam 4 hari settle semua tu... plak tu ada tambahan lagi.. padan muka aku.. konon tak nak beli kuih raya tahun ni nak buat sendiri laa konon... pasal tahun lepas terkena dah... tak sedap langsung.. plak tu tahun ni tgk mahal je kuih2 tu semua... ermm so i decide nak buat sendiri.. chehhh dah laa first time aku nak try buat cookies... mak aku pun terkejut... tapi dia pun x nak beli kuih raya.. dia kata better buat sendiri.... makanya akan bermula laa mengadap kerja rumah + buat kuih raya.... mak tolong skit2 je.. karang dia plak jatuh sakit.. lagi teruk aku kena... sapa nak buat kerja kalau aku kena jaga dia sakit... aku sakit tak pe lagi... tapi kalau mak sakit.. aduhhh

ok dengan ini, angkat tangan sekali lagi, menyeru "wahai semangat rajin , datang laa engkau meresap ke dalam tubuhku, jadikan laa aku punya kuasa dan tenaga nak siapkan segala kerja sebelum raya" ok bloggers semua.. wa rasa itu semangat sudah mau datang.. till then... have a nice day u all

4 comments:

  1. Yalah, masa tak sihat & asyik batuk keluar gelema tu, bila dah lama sangat, rasa nak jerit tanya badan, "hoih, berapa gantang gelema ada kat dalam hahhhh?!!"

    Sungguh la tak beriman akak masa tu sebab tekak dah perit & dada pun dah sakit sebab banyak sangat batuk. Usah ditiru perangai buruk akak tu.

    Selamat mengemas rumah naa!

    ReplyDelete
  2. Betul tu, biar kita je hadap sakit ni, janganlah orang yg kita sayang sakit plak. Tapi jgn kerja keras sgt yek.

    ReplyDelete
  3. rest dulu jangan fikirkan ngat pasal keje rumahtu sebab nanti dia datang berulang balik susahkan..
    baguih gak kan cara tradisional selalu mujarab gak...

    ReplyDelete
  4. cepat sembuh....
    drop by baca entry n klik2 iklan..
    salam perkenalan....
    singgah2 di santai n klik2...
    + tabung nffng

    ReplyDelete

Cheeky Quotes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...