nuffnang

Followers

tulis nama blog korang.. nanti i follow ok....

Wednesday, June 8, 2011

kenduri kawen

ermm sekarang ni musim kenduri kawen kan... aku pun penat pi kenduri sana sini... well ada citer nak citer kat korang.. tapi bukan laa xciter kenduri yg aku baru pi... ni citer lama...

dulu ada laa sorang kawan aku ni kawen... well dia telefon aku cakap dia nak kawen.. aku pun happy utk dia... ye laa dh lama gak aku x jumpa dia.. walaupun kami x rapat.. even dok sebilik.. aku x kisah pun.. org dah sudi menjemput pun aku dh berbesar hati.. kurang2 dia ingat gak kat aku...

ok nak dijadikan citer... aku ajak member aku yg kebetulan baru kerja kat penang... so aku pun bermalam laa kat rumah kawan aku tu... n member aku tu plak kerja pagi... so aku lepak je laa... nak tunggu dia balik pukul 2... ermm nak jadi citer... masa aku iron baju.. kain baju kurung aku terbakar.. dah laa tu satu2nya baju kurung yg aku bawa... ermm x kesudahan.. sampai pukul 2 je.. terus aku pi ambik member aku kat hospital... aku balik ke seberang... nasib baik aku sempat telepon mak suruh dia iron kejap baju aku... x kan aku nak pakai jeans plak pi kenduri... so kami berdua terlambat...

dan aku x pandai pasal jalan kat perak... kenduri plak kat area kampung.. langsung aku x familiar... kawan aku si nurse tu pun x tau gak... so main redah je laa.. ermm akibatnya sesat dua kali... adoiii dah laa lapar.. penat.. drive plak kereta manual... tapi akhirnya kami jumpa juga rumah pengantin...

masa tu majlis rupanya dah pun habis.. aku n si nurse sama2 terdiam... nak kata apa.. salah sendiri... dh laa baju rosak plak tu sesat lagi... so kami pun pi laa jumpa kawan kami si pengantin tu... aku tgk pengantin dh penat.. aku paham mesti penat layan tetamu... tapi aku dapat rasa macam aku ganggu dia plak... aku pun kalau boleh nak balik rumah je.. tapi tak kan laa plak.. dh alang2 sampai... jumpa je laa...

ermm kita bila berjumpa ngan mak pengantin.. dah tentu duit kita bagi kat mak si pengantin kan? well kali ni.... mak pengantin lalu.. aku pun salam laa.. hulur duit sekali... kawan aku si pengantin ni plak tetiba.. "laa fadz.. kan aku yg kawen.. buat apa hang bagi kat mak aku duit tu??" aku pun terkejut.. mana aku tau.. setau aku adat selalu bg kat tuan rumah laa... dah laa tu tak kan aku nak salam kosong je ngan mak pengantin?? aku sengih je laa... setelah sembang ala kadar... pengantin nak sembahyang asar... aku n kawan aku tu pun turun laa bawah... sepanjang kami menunggu.... x de segelas air pun orang offer kat kami... aku rasa terkilan... datang punya laa jauh... plak tu penat n haus... aku paham lauk kenduri maybe dah habis.. aku pun x mengharap nak makan nasi kenduri sebab tau sampai lambat mesti nasi habis...  tapi tak kan laa segelas air pun tak boleh bagi? dan kesudahannya... aku mmg x dapat minum pun.. cuma dapat bunga telur je.. so aku bg alasan nak balik... hari dh nak malam.... nak tunggu apa lagi kalau dh gitu layanannya....

dan lepas beberapa bulan aku terserempak ngan kawan aku yg kawen tu... ermm masa tu dia dh pun mengandung... masa tu plak aku jalan ngan mak aku... aku pun tegur laa dia ngan baik... tapi malunya aku.... bila dia cepat2 tarik tangan suami dia blah dari situ.. aku terasa sangat... sapai hati dia buat macam tu.. lagipun dia tau tu mak aku... kenapa laa susah sangat ke nak balas teguran aku.. kalau ye pun senyum je laa.... mak sempat perli aku lagi.. "tu bukan roommate u ke? yg u pi kenduri sia juah2 tu,,, kawan u tu kan.. apasal dia jalan menonong je??vermm lepas kenduri bleh terus lupa kawan ye" aku diam je laa..malu gak bila mak perli aku macam tu...

ermm moralnya kat sini.. chewahh macam kelas moral plak... ok aku cuma citer ni sebagai pengajaran utk kita termasuk aku sendiri.... x kisah laa untuk kenduri kawen or kenduri tahlil or kenduri doa selamat...


  • first - kalau korang nak jemput orang pergi ke kenduri korang... jemput laa ngan ikhlas hati... jgn laa cuma cari orang bila nak kenduri je...

  • make sure korang ada sediakan hidangan sikit selepas majlis habis.. mana laa nak tau.. tetamu korang terlewat sampai.. kurang2 sediakan laa air minuman.. kesian orang datang dari jauh... 

  • layan laa tetamu ngan baik walaupun korang penat... pikir laa yg tetamu tu datang dari jauh.. sudi luangkan masa nak bersama korang... tak manis biar tetamu terpiat2 tak dilayan...

  • dan walaupun kenduri korang dah habis.. jangan laa terus buat bodoh..or buat derkk je kat tetamu korang lepas tu.. memang laa kenduri dh lama habis... tapi persahabatan dan persaudaraan kan lebih lama dr masa kenduri.. mentang2 laa turn korang dah lepas.. 


sorry kalau ada yg terasa... tapi ni nasihat je.. yeah turn aku blum sampai lagi.. mesti korang pun nanti cakap "ala sekarang dia sibuk laa tulis pasal orang... nanti lepas dia habis kenduri.. bleh ke dia layan orang sama macam masa kenduri??"...

ok macam aku sebut kat atas... aku bgtau citer ni n advice korang jgn laa buat macam ni... sedangkan aku jenis x kisah pun bleh terasa... tambah plak kalau ada orang tua yg terkena sama macam mana aku kena...  mesti laa lagi sakit hati... aku pun hope apa yg aku tulis ni adalah pengajaran dan sempadan utk aku sendiri....

buat kawan aku yg kawen tu.. dia pun dh beranak pinak... mmg pada mulanya aku marah juga.. tapi aku ni jenis marah lepas tu diam je... dan dia ada terserempak ngan aku beberapa kali.. dan aku pn dah tak ambik port pasal ni.. aku masih layan dia macam dulu... terpulang kalau dia masih nak tegur aku.. aku balas je.. kalau dia x nak pun aku bleh buat apa kan? dan aku dah tak marah.. cuma bila kenduri mmg aku akan ingat cerita ni.... untuk kawan aku tu... kalau kau terbaca cerita ni... jangan laa marah ok.. aku cuma nak jadikan teladan je.. aku tak niat nak burukkan kau... aku masih sayang kau...

2 comments:

  1. Fadz : Apa yang fadz lalui tentang kenduri roomate amat teruk sekali, tuan rumah tuh..tidak memberi layanan yang sepatutnya pada tetamu jauh dan yang lambat sampai..
    Yr points of nasihat is very good and wise..
    Next time jgn bagi duit, beli hadiah to the pengatin..
    selalu duit di beri oleh kawan2 mak pengantin tu sendiri..

    ReplyDelete
  2. hi auntie.. fadz x sempat nak beli hadiah.. plak tu tak tau nak bagi apa... lagipun ingatkan bagi duit laa senang.. cuma fadz bagi kat mak pengantin.. segan nak salam kosong.. tak sangka plak si pengantin terasa...

    ReplyDelete

Cheeky Quotes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...