nuffnang

Followers

tulis nama blog korang.. nanti i follow ok....

Tuesday, January 11, 2011

kerepek raya cina.. ngarku time

ermm petang2 cam ni rasa macam nak mengunyah something... so godek2 dalam frdge.. jumpa laa ngarku... tau x apa itu 'NGARKU'?? bukan negara ku ok...

ok ngarku adalah sejenis ubi yang rupanya adalah macam kacukan sengkuang dan kentang... ngarku ni asalnya dari china... specialnya ngarku.. dia akan muncul secara berlonggok-longgokan time musim raya cina.. masa ni murah skit.. masa lain... mahal laa...

ok.. ni laa rupa ngarku tu... 

ngarku ni sedap sangat... cara nak makan ngarku ni.. korang bersihkan dahulu.. then, buang kulitnya... lepas tu hiris nipis-nipis... dan goreng macam buat kerepek... 


so.. ni laa rupanya ngarku selepas digoreng... macam rupa potato chips kan? tapi ngarku ni lebih sedap sebab x serap minyak sangat dan kurang kanji.. masa makan ngarku memang x akan sedar laa.. tengok2 je dah habis semangkuk ko telan... the best thing is.. goreng je ngarku ni.. x payah pakai perisa... x payah letak garam ke or gula.. so mmg snek yg menyihatkan... 

masa musim raya cina ni.. banyak laa ngarku kat pasaran.. harga sekarang rasanya dalam 2 ringgit je kot sekilo... aku suka beli ngarku kat jusco sebab ngarku kat jusco ni tahan lama skit.. imagine my mom beli ngarku dari sebelum krismas.. still sampai hari ni elok lagi... aku pernah beli ngarku dari hypermarket lain..api x tahan.. 2-3 hari je dah busuk.. so kena buang... rugi2...

ermm... kalau nak try resepi lain pasal ngarku ni.. try laa buat daging goreng letak ngarku.. bleh ganti kentang... sedap woo.... selalu auntie2 n uncle2 chinese heran bila tgk aku n mak beli ngarku.. diorang tanya.. 'lu tau makan ka ini barang?'... kitaorg pun cakap laa bukan susah.. buka mulut je laa... hahahaha.... tapi bila kami cakap yg ngarku  ni sedap... diorang kata jarang ada melayu yg tau makan benda ni... laa kita kan dok dalam satu malaysia.. try je laa.. lagipun bukannya haram... selagi halal.. ok pe... ada gak apek2 kat market jual kerepek ngarku ni... sebalang dalam sepuluh ringgit.. mahal btul.. padahal bukan susah sangat pun nak buat kerepek ngarku ni... tapi tu laa kalau dah malas... ermm peluang orang lain laa buat duit... 

2 comments:

  1. terbaek kan biler dapat makan ngarku ni time tgk tv...kompom tak sedar habis..bukan semangkuk sebalang pun layan tau!!!...haha

    ReplyDelete
  2. hehehe... tu laa tadi pun dah makan semangkuk... rasa petang ni macam nak goreng lagi.. huhuhu

    ReplyDelete

Cheeky Quotes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...