nuffnang

Followers

tulis nama blog korang.. nanti i follow ok....

Saturday, June 13, 2009

panas...memang hari ni panas... semuanya jadi panas..

hari ni aku rasa sangat panas... aku dan mak pergi renew road tax n insurance kereta...so, pagi2 lagi aku n mak dh keluar pi bank buat insurance kereta...tapi memang aku bengang sesangat masa kat bank... ada ke patut si pengawai insurans tu tanya soalan macam la kami ni tak pernah renew insuran... tapi aku malas nak bertekak... lagi pun aku ada banyak kerja lagi nak buat dari bertekak dengan mamat berkopiah ni...

lepas je renew insurans..kitaorg pun gerak pergi post office... sampai sana plak...kerani tu cakap yg kami ni tak bleh renew road tax.... aku pn terkejut gak la... apa hal plak ni??? rupanya kereta aku tu ada masalah skit... kena blacklist by JPJ... that's why laa road tax tak bleh renew... :(

so, aku ngan mak aku ni pi la kat JPJ... masa sampai kat kaunter nak bayar saman... bila aku tanya kena saman pasal apa?? diorang suruh aku refer kat unit siasatan...dah la jauh ke belakang unit tu... hari plak panas terik...aku sendiri rasa macam nak pengsan.... kesian plak kat mak aku... tapi dia nak ikut ...

so, bila kat unit siasatan plak... aku tanya lagi...sebab apa kereta ni kena blacklist?? pegawai tu cakap yang aku didapati memandu kat laluan sehala pada arah yg salah.... aku ?? apa lagi terkejut macam nak gila... setahu aku la...tak pernah lagi aku buat kerja gila sampai macam tu...aku sendiri cukup marah kalau ada yg masuk kat bhgn no entry... tak kan la plak aku yg nk buat kerja macam tu?? aku tak puas hati... masalahnya... aku kena saman masa bulan oktober 2008.... tapi aku tak pernah dapat pun surat saman...setahu aku la.. kalau org kena saman...kalau tak jelaskan..nanti akan keluar waran... tapi apa pun x dapat....

pegawai tu suruh kami jumpa timbalan pengarah... mak aku pun explain la apa yg jadi...aku diam je...coz aku tgh pening macam mana yg aku ni kena saman... masa mak aku tengok balik saman tu... saman tu tulis yg kereta disaman adalah kereta kelisa sedangkan kereta yg kami pakai selama ni... kereta KENARI... yg si timbalan pengarah ni plak bleh cakap yg tu mungkin sebab salah tulis...aku dah mula naik bengang... ada ke patut dia cakap macam tu?? kereta kenari dengan kereta kelisa pun tak bleh beza ke?? dia suruh kami buat rayuan kat pengarah JPJ...tapi kena tunggu dia balik hari isnin...gila ke apa??

aku malas nak mengadap pengarah JPJ tu...mau tak mau...terpaksa la aku pi bank keluarkan duit...lagi pun masa aku jumpa TP JPJ tu...dh time lunch hour..hari ni plak jumaat...so kena tunggu lama lagi laa

pergi lunch pun dah tak de mood... geram sangat.... mak aku suruh aku pi tanya balik kenapa kami kena saman...plak tu tuduhan yg salah.... mana boleh saman kami kalau nama kereta pun dah salah..sebab kami kena saman sebab ada gambar yg ditangkap by jpj....aku pun rasa tak logik gak... coz even kereta wira sedan dan kereta wira aeorback adalah 2 jenis kereta yang berbeza walaupun punya satu nama....so pukul 2.45 je kami dah terpacak kat unit siasatan... diorang plak yg tak start kerja lagi...masih tak masuk pejabat... ada yg masih melawak...sempat plak tu makan keropok...apa tak cukup time makan ke tadi???? pukul 3 baru la mak aku dapat bercakap pasal kes kami...aku betul-betul letih...aku tak nak cakap coz...nanti kalau aku naik angin...parah ofis tu aku maki...so diam jer... mak aku minta gambar bukti masa kami kena saman... ye la..kami nak renew road tax pun dh tak boleh...sedangkan esok aku nak pakai kereta... nak pi kelas... geram btul...

so nak dekat 1/2 jam gak la kami tunggu macam orang bodoh kat situ... finally... diorang cakap yang kereta kami tu plate numbernya digunakan oleh orang lain dan kereta lain... lagi laa aku terkejut... macam mana plak boleh jadi macam tu?? diorang cuma cakap yg diorang akan unblacklist kereta kami.... lega memang la lega...tapi aku still tak puas hati... bila mak aku tanya pasal gambar tu... diorang diam je...aku dah mula suspek yg diorang ni sebenarnya...salah tulis tapi tak nak mengaku... geram betul... dah la tu tak minta maaf pun kat kami...dah la menyusahkan kami satu hari... aku geram betul dengan JPJ ni...memang tahap jamban betul diorang ni kerja....

so guys...be careful bila kena saman dengan JPJ... tapi aku masih lega sebab duit aku tak melayang pergi kat diorang tu... akhirnya dapat gak renew road tax.... so ingat tau advice aku ni...check saman tu.... pas tu make sure yg saman tu memang dikenakan atas nama pemandu dan pemilik...minta bukti gambar jika kesalahan disabitkan dan JPJ menggunakan kamera... catat nama pegawai yg saman korang bila korang disaman... catat juga nama pegawai jpj yg menguruskan saman korang... minta2 la aku tak terkena lagi dengan JPJ yg macam @#$%^&^#$% ni...

2 comments:

  1. Meng'qoute' kata2 seorang itu,
    ini semua gara2 kroni dewa kuku besi!
    Mmglah mudah mendatangkan kemarahan. Di mana2 shj fenomena ni akan,sedang dan sudah berlaku. Mangsanya? Fikir sendiri!

    ReplyDelete
  2. salam,

    hai sahabat lamaada blog gak rupanya.

    hehehehe

    ReplyDelete

Cheeky Quotes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...