nuffnang

Followers

tulis nama blog korang.. nanti i follow ok....

Wednesday, April 18, 2012

food trend in Malaysia...



ermm lama tak tulis entry penuh... asyik dok post short entry or juz tepek je gambar or caption from facebook.. ok hari ni nak citer la skit pasal food trend 


apa fadz?? food pun ada trend ka?? yup.. food trend adalah apa yg menjadi kegilaan sementara or semasa terhadap sesuatu makanan...  macam fesyen baju or tudung laa.. ada macam2 jenis ikut trend semasa... ok so food ada trend jugak...  ok kenapa kata food trend?? sebab orang akan cari makanan tu masa dia famous je.. habis season nanti orang lupa laa.. ok sebelum tu.. jangan salah paham naa.. aku tak promote mana2 jenama makanan or kedai makan.. but ni juz nak bagitau food trend yg ada kat Malaysia.. so contoh2 food trend in Malaysia adalah seperti berikut :

dulu ada trend kek lapis... so ada macam2 jenis kek lapis.. yg famous of course laa mai dari sarawak... ada macam2 design.. kalah design baju aihhh... ada corak bunga laa.. susun zig zag laa.. buat macam lapis batik pun ada.. flavour plak lagi laa macam2 jenis... but kalau dari segi rasa.. i lg suka kek lapis indonesia coz ada rasa lemak n x manis sgt macam kek lapis sarawak... seriously kek lapis sarawak is too sweet... 

then lepas kek lapis sarawak... mai trend trend cupcakes.. merata-rata ada jual cupcakes... sampaikan kat blog semuanya cerita pasal cupcakes... sampai masuk dalam tv laa kononnya hanya dengan berniaga cupcakes dari rumah boleh dapat income lebat... lepas tu sana sini ada kelas ajaq buat cupcakes.. well to me cupcakes is juz mini cakes with different icing n presentation..

donut pun boleh dikira sebagai trend... maka muncul laa banyak jenis flavour donut... tak macam zaman2 dulu.. ada donut goreng celup gula je.. laa ni x bleh nak list out dah berapa banyak flavour yg ada.. 

then ada plak trend gelato.. iaitu italian ice cream.. which is actually made from soya bean milk... so less fat & calories but taste creamy.. comes with many different falvours.. but in Malaysia, gelato is not hit.. maybe due to the price factor laa kut... ye laa mahal woo satu scoop murah2 pn 8 hinggit.. imagine kalau satu family??

lepas tu mai plak frozen yogurt.. haa yg ni mmg hit laa kat Malaysia... walaupun harganya lebih mahal dari gelato.. tapi ramai gak yg pulun pi serbu kedai... ok frozen yogurt ni or froyo dibuat dari yogurt rendah lemak.. so maybe bcoz of this people prefer it than gelato.. but seriously it is too mahal laa coz dia timbang ikut gram.. huhuhu 

kemudian mai plak trend red velvet cake.. sana sini orang dok habaq sedap... yeah mmg sedap.. pasal ada cream cheese... tapi kalau dari segi rasa... i still prefer cheese cake... lagipun tak tahan laa bila tengok kaler kek tu merah semacam.. ada sesetengah tu merah gelap.. ok laa.. but merah ang2 (bright red) huhuhu.. tak bleh masuk tekak den ni haa...

french macaroon pun jadi hit gak... ok apa tu macaroon?? actually macaroon adalah biskut ranggup... french macaroon plak dibuat dalam bentuk bulat (ada sekali aku pernah tengok orang buat heart shape.. comel) dan macam biskut sandwich ada inti krim kat tengah.. bahan utama meringue (putih telur) + serbuk badam... tapi kalau tang rasa.. mak aihhh manis gila... pesakit adalah dilarang sama sekali utk rasa macaroon... 

7 layer rainbow cake.. actually benda ni lebih kurang sama macam red velvet cake... icing pun pakai icing macam red velvet cake gak.. cuma bezanya bila potong kek tu nanti nampak laa kek tu tersusun cantik ikut kaler rainbow.. and the kaler fuyoo mmg terang laa.. budak2 suka laa benda ni... 

ayam penyet pun jadi trend gak.. ayam penyet tu aam yg direbus atau distim dengan rempah... lepas tu goreng n penyek pakai pisau potong daging.. sedap but overprice laa...

laa ni plak orang suka cari burger grill yg size mega... kalau bleh yg burger jenis untuk 10 orang sekali makan... yg ni kalau bawak geng ramai2 baguihh laa.. bleh share... burger plak laa ni ada macam2 jenis tak terkira... siap ada yg hidang dengan kerepek nachos... 

bukan takat makanan je ada trend... minuman pun ada trend... ada ice blended, frappucinno, cappucinno, latte, smoothie, pearl milk tea.... but all these drinks are high sugar contents.. pearl milk tea adalah tak digalakkan sgt utk minum pasal pakai artificial flavours n colouring... 

so the latest food trend laa ni.. cake in the jar n pudding in the jar.. so kek akan dimasak menggunakan balang dan terus bakar.. memang comel.. but still it is overprice coz it just cake biasa je.. cuma beza it presented in the jar... so for me not worth it.. unless kalau org yg mmg suka kumpul balang tu ok laa... i still prefer cake to be sliced nicely and served on a plate with doily paper or beautiful napkin design... 

ok apa yg aku review pasal food trend tu baru skit je.. ada banyak lagi.. but ni antara yg famous laa... so mostly food trend bleh generate income for some people yg pandai masak and harga tu bleh set lebih mahal pasal ada demand... but sometimes i wonder brape lama plak mereka  tu bleh bertahan?? paham2 je laa kalau dah ikut trend.. habis trend orang pun kurang dah... eerrrmmmm


5 comments:

  1. Yang akak perasan, trend2 baru yang muncul ni semuanya mahai2. Froyo tu mmg sedap tapi tak mampu nak makan selalu. Lepas tu akak pun sama dgn Fadz, lagi suka kek lapis indon sebab ada rasa rempah2 sikit. Tapi kan, akak rasa yang all time favourite dan tak main trend2 ialah nasi lemak. I loike!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi kak aidah..

      btul.. mmg food yg ikut trend ni mahal2 belaka... froyo tu mmg mahal sangat laa.. fadz sendiri rasa sayang nak bayaq mahal2 juz for aiskrim... kalau gelato bleh tahan lagi... mmg setuju nasi lemak, roti canai n teh tarik tak payah pakai trend2 ni... all time favourite...

      Delete
  2. Huihhh banyaknya makanan dalam trend2 tu yg akak tak try lagik..tak bleh jadi nih..

    Hehehehehhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi kak dinas.. jom laa kita pi try sama2 :)

      Delete
  3. would love to read your site but google translate isn't picking it up :(

    ReplyDelete

Cheeky Quotes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...