nuffnang

Followers

tulis nama blog korang.. nanti i follow ok....

Wednesday, February 4, 2015

infused water.. apa tu??

ok dah lama sangat aku tinggalblog ni.. hr tu pun update kejap je masa new year.. rindu plak nak blogging...

actually dah lama aku baca pasal infused water ni... tapi tu laa baca je tak pernah amalkan pun.. so ni baru nak try.. ok apa itu infused water?? infused water ni merupakan air yang dicampurkan dengan buah ataupun sayuran (bukan dikisar ye)...

kita digalakkan minum air kosong.. tapi ye laa takat air kosong kekadang x lalu gak nak minum... macam aku... kekadang minum air kosong tu sikit sangat.. so sangat tak bagus untuk badan sebab akan jadi dehydrated... so untuk mengelakkan masalah dehydrated ni kita boleh cuba infused water...

infused water ni banyak khasiat... 

  • mengelakkan dehydrated (sedap so bleh minum berulang2 jadi x de laa lagi dehydrated)
  • memberi vitamin c (x payah suntik2.. minum je)
  • boleh bagi kita awet muda (gila ko kalau x nak)
  • bagi kulit cantik (murah lagi dari pakai krim or minum kolagen drink)
  • mengurangkan suhu panas badan (kalau demam elok minum ni... infuse water lemon + timun)
  • elok untuk sistem penghadaman (tiada lagi masalah sembelit :P)
  • boleh kurus gak tau (yeaaayyyy itu yg kita mau)


korang boleh campurkan apa saja jenis buah atau sayur ataupun herba dalam air untuk infused water ni... tapi satu laa nak bagitau korang.. kalau letak lemon ke oren.. buang kulit dulu sebab ada sesetengah orang tak tahan pahit.. ye laa kulit lemon kat pahit so kalau rendam lama nanti pahit tu meresap dalam air tu gak... seeloknya infused water ni sediakan semalaman.. paling kejap pun 2 jam laa baru bleh dapat khasiatnya.. korang bleh ulang 2 kali untuk infused water ni.. kalau dh minum sekali tambah air dan rendam lagi tapi jgn lebih 48 jam ye.. kalau nak makan buah tu pun apa salahnya mengelakkan bazir :)

ni infused water yg aku buat... lemon + epal hijau + kiwi

ok ni aku share pics pasal infused water (from pakcik goole).. so try laa nanti





1 comment:

Cheeky Quotes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...