nuffnang

Followers

tulis nama blog korang.. nanti i follow ok....

Friday, February 3, 2012

sakit yang tiba2 je jadi...

ermm sorry lama x update.. actually fadz baru jer keluar hospital... keluar dah seminggu tapi tu la takde mood laa plak nak update... online pun juz log in fb n baca email je....kisahnya cam ni... fadz datang bulan lebih 2 minggu... kalau nak ikutkan masa admit masuk wad tu.. dah hari ke 18.... masa hari ke 15.. mmg dah rasa lain macam... so masa hari ke 17 pergi check kat doktor di perda... doktor sarankan pergi ke hospital terus....

so, esoknya fadz pun pi laa hospital besar... ingatkan nak check je sakit apa... then ambil ubat terus bleh balik... rupanya kena admit masuk wad gak.... sebab bila test darah... hemoglobin fadz sangat rendah... patutnya bacaan hemoglobin tu kena pada tahap 10 atau 11... tapi bacaan hb fadz hanya 7... muka memang dah pucat lesi.... so memang kena masuk wad.. tapi lawak gak laa kena usung naik wheelchair.. padahal masa datang drive kereta n jalan kaki macam biasa je.... fadz kena masuk wad gynecology...

bila sampai wad tu, macam biasa laa doktor timbang berat n ukur tinggi semua tu laa... n then tanya laa pernah masuk tak wad ni... fadz jawab.. "masuk pernah laa tp melawat je laa".. hehehe mesti nurse tu geram... ye laa sapa suruh dia tanya macam tu.. tanya laa pernah dirawat tak kat sini...

well masa nak cari saluran darah untuk cucuk... huhuhu part ni memang sadis.... 7 kali cucuk tak berjaya.... sebabnya saluran darah fadz tak kelihatan... memang fadz ada masalah ni sejak kecil lagi.... sama macam tok fadz gak.. kami ememang keturunan yang saluran darah jenis susah nak nampak.... korang tau tak masa 7 kali tak berjaya tu.. punya laa sakit... ye laa bila doktor cucuk jarum.. ada pressure kat vein kita kan.. tu yg rasa sakit... nasib baik masa kali ke 8 berjaya.... huhuhu... tapi student nursing kata fadz lawak sebab masa doktor tengah nak cucuk fadz bleh gigit tuala sambil humming lagi... hahaha dia tak tau yg kita ni jenuh dok tahan sakit.... humming tu bukan apa nak... nak bagi relax baru senang skit cucuk....

fadz masuk wad masa hari jumaat... so petang tu kena masuk darah.... masa masukkan darah tu lagi sakit... sebab kita tak bleh gerak banyak... plak tu lambat nak habis satu pek darah... slow gila... kebas bontot sungguh masa tu... n then bila habis je masuk darah.... doktor nak minta pad tu untuk diorang test nak cari punca sakit fadz... lagipun ni first time fadz datang bulan lebih 2 minggu.. selalunya 6 hari.. kuat2 pun 8 hari je...

malamnya plak... fadz kena pi scan... so merasa laa scan yg macam org pregnant tu... ala yg bubuh gel kat perut lepas tu bleh scan baby tu.... tapi dalam kes fadz ni... bukan chcek baby laa... tapi doktor check ovari... dokotr cakap ada jumpa ketulan kecil besar 17mm... fadz dh risau gila masa tu.... siap keluar air mata lagi... tak rasa segan dah depan doktor masa tu... sebab dok takut kalau2 kena kanser... alhamdullilah bila doktor tu kata cuma ketumbuhan kecil... rupa dia macam fibroid tapi bukan fibroid... entah laa doktor sendiri tak dapat tentukan lagi apa sebenarnya.... apa2 pun syukur laa benda tu bukan kanser... cuma doktor cakap dia bagi ubat untuk pecahkan benda tu dengan sendirinya... lagipun fadz still anak dara so doktor tak bleh buat kaedah cuci macam dnc.... doktor tekan ari2 fadz n tanya kut2 rasa sakit... masalahnya tak rasa sakit... doktor pun pelik gak... ntah laa... terima je laa kalau tuhan dah takdirkan macam tu... ni pun skit je.. kalau yg kena kanser tu macam mana laa agaknya sakit tu....

so masuk hari kedua.... kena masukkan darah lagi... so imagine.. gila tak... juz bcoz fadz datang bulan lebih dua minggu.. so kena ganti masukkan darah sebanyak 2 pek... but seriously memang badan rasa letih laa... masa tambah darah lagi rasa letih... badan berpeluh2... doktor risau gak kalau ada tumbuh ruam ke apa... sebab blood pressure fadz tak menentu masa tu... suhu badan pun dh naik skit... doktor risau kalau darah yang masuk tu tak sesuai... alhamdullilah tak de complication...

dalam wad tu fadz sorang je yg bujang ada masalah sakit puan... ntah laa.. pelik gak.. doktor pun tak dapat explain apa sakit sebenarnya.. cuma dapat detect ada ketulan kecil kat ovari... tapi tak rasa sakit plak bila ditekan... tak pe laa fadz terima ni sebagai ujian dari Allah... janji fadz dh kembali sihat n selamat.... so, hari ke-3 masa tu hari ahad.. doktor check tengok fadz pun dah ok... so dah boleh discharged from wad... legggaaaaa.... fadz bukan suka dok kat dalam hospital lama2... rasa rimas... plak tu asyik baring je... bosan btul... tapi tu laa makanan kat wad gyne sedap2 woo... yg paling lawak masa nak discharged... diorang bg makan nasi tomato... mak fadz siap buat lawak... dia kata ni nasi kenduri fadz sebab dh bleh keluar wad... hehehee...

well buat sementara waktu ni... doktor bagi makan ubat untuk masa period selama 3 bulan.. n then kena pi check up plak tu... harap2 benda ketul tu dah pecah laa... tak sanggup laa nak masuk wad lagi... i juz want to stay fit n healthy....


4 comments:

  1. Risau akak baca setiap ayat dalam n3 Fadz ni. Alhamdulillah Fadz dah okey. Alhamdulillah juga sebab bukan kanser. Cuba Fadz baca ayat shifa' banyak2. Lepas tu cari kurma nabi tu. Cuba makan 7 biji sehari dan mintak pada Allah, sembuhkan Fadz sepenuhnya. Akak pun sama2 akan doakan Fadz, insyaAllah. Take care, ya dik. Dan jangan stress ya.

    ReplyDelete
  2. Kakak teringat anak kakak dulu pernah masuk wad sebab masa period dia pengsan sebab terlalu banyak darah keluar. Dekat wad pun sama dia saja budak sekolah lain-lain semua org dah kawen.

    Habis kesudahan sakit fadz ini macam mana? kakak nak tahu juga bimbang dan teringat anak kakak pulak... kena rely makan ubat 3 bulan tu ke?

    Moga cepat sembuh ye dik...

    ReplyDelete
  3. hi kak aidah n kakzakie... thank u sebab sudi singgah blog fadz... alhamdullilah fadz ok... cuma tu sakit dalaman laa... luaran fadz ok je... buat masa ni fadz kena tanda berapa hari datang period... n then lepas tu kena makan ubat masa 1st day sampai 5th day period... n kena makan ubat tu selama 3 bulan masa period... lepas tu kena pi check up... harap2 semuanya akan ok

    ReplyDelete

Cheeky Quotes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...