nuffnang

Followers

tulis nama blog korang.. nanti i follow ok....

Friday, June 10, 2011

dah setahun rupanya kau hilang....

ermm dah setahun rupanya aku dah buat operation... operation kat ketiak... atas sebab ada ketumbuhan... memula aku pi check kat hospital (GH).. dah banyak GH... tapi semuanya cakap aku cuma ada lemak berlebihan je kat bahagian ketiak tu... aku paham masa tu memang berat aku sangat berlebihan.. aku sendiri malu ngan bentuk badan aku... dan disebabkan tension ngan berat badan ngan ketiak yg makin membengkak aku jadi x de konfiden... nak pergi kerja pun x de mood...

bila jumpa doktor semuanya bagi jawapan yg sama.. lemak berlebihan... sampai aku naik fed up... sedangkan ketiak aku masa tu membengkak sangat ketara... saiz bengkak kat ketiak aku masa tu.. dah lebih kurang sebesar bola tenis.. yg tu belah kanan.. dan belah kiri pun makin membengkak gak... dah macam saiz bola ping pong... nak pakai baju jangan cerita laa.. seksa yg amat.. tiap2 kali aku pakai baju.. aku akan menangis...

dan sebab aku tak tahan menanggung sakit bertahun2.... mak cik aku suggest aku pi hospital swasta... so aku pi ke hospital Lam Wah Ee... dan kat situ aku jumpa pakar.. nama doktor tu Dr. Osman... tapi doktor ni lawak skit... dia suka panggil aku non... tau laa hospital tu ramai pesakit indon... ngan aku sekali terkena tempias.. non pun non laa...doktor bila periksa aku... dia cakap aku kena operate ngan cepat.. dia explain kat aku.. yg ketumbuhan ni ada potensi nak jadi kanser... yg lawaknya hari ni aku check up.. esok operate, lusa check out... padahal bila aku check kat GH doktor kata x de apa2 pun.. sorry aku x bermaksud nak perli GH tapi ini pengalaman aku...

so kira esoknya aku pun kena operate... first time woo... takut pun ada..


dan ini laa rupa ketumbuhan yg doktor osman berjaya keluarkan dari ketiak aku.. sorry laa kalau korang geli bila tengok benda ni... tapi inilah yg dok hinggap kat dua2 belah ketiak aku... bila mak tunjuk botol tu... aku menangis... rasa lega "beban" yg aku tanggung dah hilang... ermm disebabkan ni first time aku operation... aku muntah banyak kali.. dr operation theater pun aku dh muntah..badan aku x serasi ngan ubat bius kut... plak tu bila sedar je.. rupanya ada dua botol kecil doktor selitkan ngan tiub kat ketiak aku... tapi sebab plaster dh terbuka maka dua botol tu tergantung2... (aku panggil botol tu tanglung.. hhehehe) ... doktor pun gelak je bila aku kata tanglung... ok tanglung ni function utk takung darah aku... sebab aku bleeding teruk.... 

aku dok sorang masa kat hospital.. yg kat dalam ward tu plak rata2 patient indon... sampaikan nurse pun tersilap ingat aku pun indon... hahahaha.... tapi aku berterima kasih kat kawan2 aku... elly faizal, nazura, yan, kak khairul.. sebab sudi lawat aku.. n many thanks for them yg wish kat aku dalam facebook... x lupa a lot of thanks to doktor osman n nurse2 kat lam wah ee... 

lepas 2 hari kat hospital, check out laa... ermm lepas operate.. aku kena pantang.. 2 minggu pertama aku makan sayur je.. masuk minggu ke-3 baru start makan ikan isi putih.. minggu ke-4 baru makan ayam... masuk minggu ke-6 baru aku makan daging.... huhuhu macam orang bersalin pun ada.. actually aku yg buat pantang ni sendiri .. x de doktor suruh pun... tapi aku sendiri yg determine sebab aku nak sembuh cepat... alhamdullilah aku tak mengalami bleeding or gatal kesan luka... 

tapi ada side effect gak bila operate ketiak ni... aku susah nak angkat barang... even sekarang pun aku dapat rasa beza masa sebelum aku operate.. nak angkat tangan tinggi2.. mesti rasa macam kebas.. ye laa urat dh banyak yg putus... dan ketiak aku dah buruk rupanya.. dengan kesan jahitan.. tapi biar laa ketiak buruk ngan kesan jahitan.. janji "bengkak besar bola tenis n bola ping pong" tu dah x melekat lagi kat ketiak aku... dan aku bersyukur pada Allah... terima kasih tuhan... aku sempat berubat dan sembuh..


12 comments:

  1. Salam Fadz, ohhh gitu citer nya, so memang sampai sekaranglah fadz tak leh angkat barang berat2..tak per, kita perempuan tak elok pun angkat berat2..takut sakit pinggang bila dah berumur nanti..take care yea fadz, auntie luv you..

    ReplyDelete
  2. yeah.. nak angkat barang tu kekadang terasa gak macam sengal kat ketiak... well luv u too auntie

    ReplyDelete
  3. Fadz..alhamdulilah kan semua selamat..semoga bertambah sihat..Amin..

    ReplyDelete
  4. hi laila.. thanks 4 visiting my blog yg x seberapa ni.. ermm yeah semuanya dah selamat... alhamdullilah dh sihat...

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah selamat. Nasib baik pegi private cpat2. =)


    Dtg jenguk sini. =)

    ReplyDelete
  6. hi mrs. farhan.. thanks for visiting...

    ReplyDelete
  7. salam sis..wanna ask u..macam mana benda tu boleh jadi ye??sebab sy macam ada masalah yg sama jeee...

    http://ciklaylapipigebu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. hi cik layla... sorry fadz busy minggu ni sampai x sedar plak cik layla ada tulis message... well benda ni jadi lama dah... since 2005 lagi dh mula rasa... tapi masa tu benjol tak besar sangat.. memula tu i pi check kat hospital kerajaan... bukan satu tapi dah 4 or 5 hospital kerajaan... semua jawapan sama je... doktor cuma cakap tu sebagai lemak.. masalahnya benjol tu mula mengeras... sampai rasa macam bengkak... sakit btul masa tu.. kira sampai nak pakai baju especially baju dalam pun rasa sakit sangat... coz benda tu membengkak... bila benjol belah kiri dh mula tumbuh sebesar bola pingpong... yg belah kanan plak besar bola tenis.. i terus pergi hospital swasta... well masa doktor check.. dia kata mmg asal benjol ni dari lemak berlebihan.. tapi lemak ni sebenarnya asal dari tisu breast gak.. so dia nasihatkan i supaya operate untuk buang benjol tu... sebab katanya nanti besar kemungkinan i boleh dapat cancer... alhamdullilah i dah buat operation tu... so in your case.. better check lebih awal... dapatkan nasihat pakar... jangan just jumpa doktor pesakit luar.. sebab diorang tak layan (maaf cakap laa.. tp i dh kena)... i suggest u jumpa doktor pakar sakit puan atau doktor pakar urat saraf atau kelenjar... harapnya u x kena macam yg i kena...

    ReplyDelete
  9. ouhhh...i see...mungkin layla blom smpi tahap tu kot..sebab..layla punye masalah is..layla tak bleh cabut bulu ketiak(sorry bahasa macam kasar)..hehehe..kalau cabut..nanti akan ada benjolan..tapi bnda tu layla boleh picit macam jerawat..tp,time benjolan tu kuar bengkak lah jugak..sakit..but bila dah tka skit layla picit jee...hehhe..pernah g jumpa doktor time kat uitm dulu..dia suggest layla jangan cabut bulu ketiak..sbb bula cabut,nanti liang roma kita terbukak..then kita pakai deodorant..bila peluh,tu yg boleh jadi benjolan tu..now dah tak kerap jadi..sebab layla cukur je..hehehe..

    thankss ye kak sebab share... =)

    ReplyDelete
  10. oic.. fuhh nasib baik layla x kena macam i.. ermm i think u ni kena bisul kut... n bisul mudah tumbuh pasal liang roma terbuka n germs n dirt senang masuk... well sharing is caring kan... i x kisah pun :) ok have a nice day ye lil sis

    ReplyDelete
  11. Saya nak tanya tentang kos pembedahan fadz..tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi hairul.. maaf saya x perasan ada komen baru.. maaf ye saya lambat balas... ok kos dalam rm3000++ but kalau hospital kerajaan murah lg murah kot...

      Delete

Cheeky Quotes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...