nuffnang

Followers

tulis nama blog korang.. nanti i follow ok....

Monday, June 20, 2011

banyak duit bukan tanda ko boleh suka2 hati nak membazir...

wahh panjang gila tajuk... ok tajuk tazkirah aku malam.. hehehe sorry.. lawak je.. mana aku layak nak bagi tazkirah.... ilmu kat dada tak cukup lagi.. tapi juz nak shar ngan korang je laa... tu pun kalau korang layan laa...

ermm mak aku selalu bising kalau tak habiskan makanan... masa aku kecik dulu.. mak cakap nanti makanan tu menangis pasal x habis... tapi disebabkan kepala otak aku x macam budak2 lain.. sebab aku ni tak kan terima benda yg x masuk akal... dan sebelum aku tanya apa bukti nasi tu menangis n mana air mata nasi tu?? so mak aku pun explain secara detail...

mak kata x baik kalau makan.. tapi x habiskan... sebab orang yg buat makanan tu mesti rasa orang tak appreciate makanan dia... dan mak cakap lagi... nak buat makanan tu susah dan perlukan duit... dan masa aku kecik.. aku dah paham pasal susah nak dapat duit... so aku paham bila mak kata tak baik membazir... mak kata kalau makanan tu tak sedap macam mana sekali pun.. cuba laa habiskan... dia kata kesian orang susah tu... susah payah nak cari makanan.. tapi kita yg ada makanan ni plak senang2 je pi buang.. konon pasal tak sedap....

dan sebab tu gak laa... aku cuba makan sampai habis.. kalau pi kenduri or buffet.. aku cuba ambik sikit dulu.... kang x sedap.. nanti membazir plak.... ermm dulu pernah member aku tegur aku.. dia kata aku makan sampai licin pinggan padahal tak de laa sedap mana pun... so aku pun explain laa... lebih baik aku makan sampai licin... daripada aku buang makanan tu....

even kalau aku demam sekali pun.. aku makan macam biasa... tetap habiskan makanan.. masa kat hospital pun... makcik yg bagi makanan tu pun dia heran... tapi bila aku explain... dia kata bagus laa... sebab selalu kat hospital.. makanan jadi membazir pasal patient tak habiskan... aku pun rasa makcik tu mesti tension bila dok tengok hari2 makanan tak habis... tapi tu orang sakit.. tak pe laa.. dah memang tak lalu... ni orang sihat plak.. suka hati je buang makanan....

dan bila ingat cerita mak.. lagi laa sedih.. mak cerita masa dia pi mekah buat haji dulu.... masa tu kat masjid.. mak aku n kawan dia beli nasi lauk telurrebus... makan kat tepi masjid... nak dijadikan cerita.. telur rebus tu jatuh tergolek ke lantai.. dan mak aku pun biar laa... sebab tau je laa kan... lantai kan kotor... tapi masa tu... ada seorang pencuci ni lalu.. dia tanya kat mak.. (guna bahasa isyarat)... nak lagi ke telur tu? mak aku cuma gelengkan kepala.. si tukang cuci minta air skit kat mak.. tau apa dia buat.. dia ambik air... basuh telur tu skit... lepas tu terus masuk mulut.. telan... see?? kalau kita mesti kita dah buang kan makanan tu.. tapi bagi orang macam si pencuci tadi.. tu kira rezeki dia... dan sebab tu.. mak aku pun x nak buang makanan.. n dia mesti bising kalau aku tak habiskan apa yg aku makan....

dan yg buat aku geram.. orang sekarang ni.. tau laa korang tu ada duit.. boleh makan yg sedap2... tapi cuba laa jangan bazirkan makanan.. kalau tengok kat kfc n mc d.. ermm sedih aku tgk crew restoran tu... pernah satu crew restoran bgtau kat aku... "depa ni makan x habis... tapi orang kat luar sana x cukup makan..." tambah2 masa bulan puasa.. lagi laa banyak bazir... order dinner plate... tapi coleslaw n bun x makan.. konon x lalu.. habis tu buat pe order set.. baik order ayam goreng...

ok habis dah "tazkirah".. hehehe gurau ok.. not tazkirah ok.. just nasihat... ni pun ingatan untuk aku jugak... well aku akan busy dengan assignment buat sementara ni... so maybe siaran blog akan tergendala sementara (macam laa ramai pembaca.. hahaha)...  hopefully aku manage to do assignments... arghhh sakit kepala.... ok nak pi layan makanan favourite aku.. nasi putih + telur mata kerbau + kicap.... the best lauk for me.. heheheh

4 comments:

  1. Hello Fadz, very interesting post. You have a very good mom, she wants you to live your life, a good life as how she wants you to be.

    You have a nice day and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. hi uncle lee... thanks for visiting my blog.. n yeah i'm glad to have her as my mom.. she has taught so many beautiful things and good lessons for me...

    ReplyDelete
  3. thanks for reminding..salam kenal jugak.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,

    Terima kasih sudi ke blog saya dan follow.

    Anak-anak memang patut diajar jangan membazir makanan.

    ReplyDelete

Cheeky Quotes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...